De meeste geïmporteerde houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht met als doel de uitstoot van CO2 te beperken. Maar het verbranden van hout voor energie is helemaal niet klimaatneutraal, zeggen critici in de ZEMBLA-uitzending ‘Bos als brandstof’ uit 2017.
Centrales krijgen subsidie
Afgelopen november begon in Brabant de Amercentrale van energiebedrijf RWE als eerste met de bijstook van ‘biomassa’. De andere drie centrales (Eemshaven van RWE, Uniper Maasvlakte en Engie Rotterdam) doen dat volgend jaar. Daarvoor ontvangen de centrales 3,6 miljard euro subsidie.
CBM:The other plants will likely begin co-firing in 2019 and 2020, making the Netherlands a major market for industrial wood pellets once again. The ramp up in co-firing demand in the Netherlands is expected to quickly approach 2.5 million tonnes.
Het Nederlandse gebruik
Naar verwachting stijgt het Nederlandse gebruik van houtpellets voor bijstook tot 2023 naar 2,5 miljard kilo. De Nederlandse bossen kunnen de vraag naar biomassa niet aan. Energiemaatschappijen zijn daarom aangewezen op import van hout uit de Baltische Staten, Canada en de VS.
Het Planbureau voor de Leef omgeving waarschuwde vorig jaar biomassa niet in te zetten, omdat duurzaam geoogst hout schaars is.
Bron: Zembla.nl
Lees ook: Hout stoken is vervuilender dan steenkool
Geen opmerkingen:
Een reactie posten