24 januari 2019

Inspraak (2) "Diemen klimaatneutraal in 2040 is onhaalbaar met biomassacentrale"

Onderstaande tekst werd uitgesproken door Evert Kuiken op 17 januari in de informatieve raadsvergadering.

"Diemen heeft, mede gestimuleerd door Duurzaam Dorp Diemen, mooie duurzaamheidsplannen. Klimaatneutraal in 2040 is samen met ons opgesteld en door de raad goedgekeurd. Windturbines. Geblokkeerd door de provincie. Meer dan een jaar geleden gaf de gemeente aan dat er een warmtevisie opgesteld zou worden, eerste helft 2018. Die is er helaas nog niet. De luchtkwaliteit in Diemen is niet best.

"Dat vindt de wethouder ook, blijkens een artikel in Diemer Nieuws. Al is de gemeente daar niet erg duidelijk over, want op vragen aan de gemeente werd gesteld dat milieuzones zoals Amsterdam die kent, niet nodig zijn omdat de lucht in Diemen zoveel schoner is. En nu staan we te kijken hoe Nuon naast de bestaande gascentrales ook nog eens een biomassacentrale in ons dorp gaat bouwen.Amsterdam verbiedt pelletkachels

"Waarom laten we dat zomaar gebeuren? De duurzaamheidsplannen kunnen in de prullenbak. De komende 12 jaar, en waarschijnlijk langer, is Diemen een nog grotere vervuiler in de provincie en in het land. En het is niet voor het eerst dat Diemen negatief in de belangstelling staat. Eerder gebeurde dit vanwege een falende WKO installatie en een nieuwbouwwijk (Sniep) op gas, met zonnepanelen op het noorden. Binnenkort gaat dat weer gebeuren met een vreselijk vervuilende pelletkachel op Punt de Sniep. Pelletkachels zijn in Amsterdam in nieuwbouw projecten verboden.

"Laten we ook niet vergeten dat Nuon nu alleenrecht heeft op het warmtenet. Zij bepalen de tarieven. En die stijgen als een malle: 14% prijsverhoging het afgelopen jaar. En een andere leverancier kiezen is niet mogelijk. Nuon is monopolist en wil dat monopolie als commerciële partij, met behulp van subsidie, natuurlijk graag uitbreiden.


Urgenda-vonnis

"Waarom mogen verouderde, vervuilende brommers die in Amsterdam verboden zijn, hier gewoon rijden? Waarom zijn pelletkachels voor nieuwbouw in Amsterdam verboden en zetten we er hier doodleuk nog eentje neer, midden in Diemen? Waarom lukt het Amsterdam wel om duurzaamheid op de rit te krijgen en Diemen niet? Diemen klimaatneutraal in 2040 gaan we op deze manier helemaal niet halen. De gemeente loopt achter de feiten aan. Net als de overheid, die daardoor een veroordeling aan haar broek kreeg, het Urgenda-vonnis. De overheid moet waken over haar burgers en doet dat onvoldoende. In Diemen lijkt dat ook van toepassing.

"De tijd van beleidsplannen, onderzoeken en goede bedoelingen is voorbij. Het CO2 gehalte in de lucht is de veilige grens van 400 PPM al lang gepasseerd. Een koolstoftegoed voor biomassa? Het is er niet meer. We moeten CO2 uit de lucht halen, bijvoorbeeld door bomen te planten, niet door ze om te zagen en op te branden.
Het is tijd voor actie. Tegen nog meer luchtvervuiling en voor duurzaamheid. Geef vandaag het startsignaal en bevestig de forse bedenkingen die er zijn tegen deze biomassacentrale. Stem tegen de verklaring van geen bedenkingen."

Teken de petitie: Geen biomassacentrale in Diemen: gevaar voor onze gezondheid

Eerder verschenen in deze serie:
Inspraak (1) "Gezondheidsaspecten bij de Nuon biomassacentrale Diemen"

En verder:
Het Urgenda-vonnis
Ondanks Urgenda-vonnis en Energieakkoord: uitstoot CO2 niet gedaald sinds 1990
Klimaatdoelen worden op 3 punten niet gehaald

Geen opmerkingen:

Een reactie posten