15 november 2010

IDFA: Nieuwe films over klimaat en energie

Marga stuurde een mail met de volgende tips:
Op het overzicht van films die op het documentaire festival Idfa worden gedraaid, staan twee films waarvoor mensen uit het DDD misschien belangstelling hebben:
 • 'Cool it' over nieuwe klimaatoplossingen (o.a. algen)
 • 'Future of Hope' over nieuwe kansen voor IJsland op energiegebied na de financiële crisis.
23e International Documentary Film Festival Amsterdam, 17 - 28 november 2010
Meer informatie kun je vinden op idfa.nl.

1 opmerking:

 1. Dit heb ik uit een bericht van de Omslag:

  Als je alle beschrijvingen in het programma wil lezen, ben je al gauw een paar uur kwijt. Om je te helpen, volgt hier een top 5, geselecteerd uit de 'green screen competitie'.

  Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us?
  Al jarenlang af en toe een klein berichtje in de krant: de bijen sterven uit. Er wordt veel gespeculeerd, maar niemand weet precies waar het door komt.

  Filmmaker Taggart Siegel laat aan de hand van opmerkelijke mensen van over heel de wereld zien wat er aan de hand is met de bijen en wat er tegen gedaan zou kunnen worden.

  Een trucje dat hij ook toepaste in zijn vorige film, The Real Dirt on Farmer John. Daarin ontwikkelt een travestiet/boer/hippie een manier om zijn biologische groente naar de stad te brengen, en stedelingen naar zijn boerderij.

  Heb je na het zien van zo'n film ook altijd het idee dat je iets moet doen? Hier lees je wat.

  Cool it
  Nog zo iemand die iets aan de wereld wil veranderen: de Deense politicoloog en wereldverbeteraar Bjørn Lomborg. Milieuactivisten en klimaatwetenschappers vielen over hem heen toen hij in zijn boek The Skeptical Environmentalist beweerde dat de miljoenen die besteed worden om klimaatverandering tegen te gaan, verloren geld is. Het werkt veel beter om armoede tegen te gaan.

  In Cool It legt hij dit en nog veel eigenwijzere ideeën uit. Verwacht veel ongewone, maar realistische ideeën van deze tegenpool van Al Gore.

  Blood in the mobile
  Bekend verhaal, maar nu eens tot op de bodem uitgezocht. De zeldzame metalen in je mobieltje worden gemijnd door kindslaven in Congo.

  De Deense documentairemaker Frank Poulsen reist af naar Afrika en legt genadeloos vast onder welke omstandigheden de arbeiders moeten werken. En passant brengt hij in kaart hoe de metalen door een corrupt systeem in de telefoontjes van Nokia terechtkomen.

  Windfall
  In de film Windfall is het veel minder duidelijk wie goed en wie slecht is. Inwoners van Meredith in de staat New York verwelkomen aanvankelijk de idealistische bedrijfjes die een groot windmolenpark naast hun stadje willen plaatsen.

  Ze bedenken zich als ze op bezoek gaan naar een bestaand windmolenpark. De dingen maken herrie en zijn lelijk. Maar de investeerders laten zich niet zo makkelijk van hun plan afbrengen.

  Into Eternity
  Maar met het alternatief is ook veel mis, blijkt uit de vierde Scandinavische film op het lijstje, Into Eternity. Kernenergie reduceert CO2-uitstoot, maar wat doen we met het afval? In Finland verstoppen ze het diep onder de grond, en hopen dat iedereen er vandaan blijft.

  Maar het afval zal nog bestaan, zelfs nog nadat onze Westerse beschaving is vergaan, beweert de filmmaker. Hoe voorkomen we dat toekomstige beschavingen de grot ontdekken en in de inhoud gaan zitten wroeten?

  BeantwoordenVerwijderen