09 februari 2019

Vattenfall in opspraak - NRC: ‘Schending EU-regels bij aanbesteding in Nederland’

Energiereus Vattenfall, sinds 2009 eigenaar van Nuon, schond bij bouw en renovatie van gascentrales in Nederland en Duitsland herhaaldelijk Europese aanbestedingsregels en de eigen gedragscode. Dit blijkt uit onderzoek van NRC, het Duitse weekblad Der Spiegel en Zweeds dagblad Dagens Nyheter naar gascentrales van het Zweedse staatsbedrijf in Amsterdam, Diemen, Velsen, Hamburg en Berlijn.



Hoe Vattenfall omgaat met EU-regels staat in een vertrouwelijk concept-memo uit 2015 van het bedrijf zelf. Jantien Heimel, auteur van het memo en baas van de Nederlandse interne audit-afdeling, schrijft aan de top dat „het niet volgen van Europese wetten breed bekend is op managementniveau”. Ze waarschuwt voor claims en reputatieschade. Heimel adviseert medewerkers om altijd toestemming te vragen als zij van wetgeving willen afwijken. Dat advies is in strijd met de gedragscode van de beroepsvereniging van auditors, waar Heimel voorzitter van is.
In een reactie zegt Vattenfall dat „er geen sprake is geweest van het overtreden van wet- en regelgeving”.

Bron: NRC 9 februari 2019.



Hoe betrouwbaar is Vattenfall bij het aangaan van een Diemer Biomassa Convenant?

Lees ook in NRC: Energiedeals - Hoe de Nuon-eigenaar steeds Siemens koos en protesterende managers wegpestte.
Klokkenluiders werden na hun klachten over geheime ontmoetingen en illegale deals aan de kant gezet - zwijgcontracten - de rol van Ferdinand Grapperhaus: „Complotdenken”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten