18 februari 2019

Een biomassacentrale om de hoek van IJburg en Diemen, moeten we dat willen?

Maandagavond 11 februari bezocht IJburger Jildert Huitema de informatieavond van Nuon over de geplande Biomassacentrale. Een strak geregelde informatiemarkt, constateerde hij, die door de communicatieafdeling tot in de puntjes was voorbereid om de burger gerust te stellen - waar dat misschien niet fair en terecht is. Hij schreef een verslag.


Werken aan een energietransitie en stadsverwarming is een goede stap voorwaarts, aldus Huitema. Toch heeft hij bezwaren tegen de biomassacentrale. De gelikte presentatie heeft die niet weggenomen.

In zes helder geformuleerde punten haalt Huitema de argumenten aan die pleiten tegen bouw en in gebruik nemen van de 120 Mw biomassacentrale. 
1. Biomassa is niet duurzaam 2. De Diemer gemeenteraad is tegen de centrale, maar heeft geen weigerbevoegdheid 3. De Provincie heeft de schijn van  onpartijdig onderzoek tegen 4. Cijfers van de echte uitstoot en concrete cijfers over de werking van NUONs stoffilters wordt niet gegeven 5. De gesubsidieerde ketel is economisch gezien voor Nuon een rendabele business case, maar wordt verkocht als duurzaam. 6. De CO2 en fijnstof uitstoot komen bovenop de al aanzienlijke uitstoot van vaar- en voertuigen op de nabijgelegen water- en snelwegen en van vliegbewegingen vanwege Schiphol.

Huitema verwijst onder meer naar de ontnuchterende documentaire van Zembla 'Bos als brandstof', verwijst naar de petitie tegen de biomassacentrale van Diemenaar Maaike Hillebrand (meer dan 4500 keer ondertekend) en roept de inwoners van IJburg op om ook zienswijzen in te dienen. Zie verder dit bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten