20 juli 2019

Internationaal protest tegen het Nederlandse bio-energiebeleid

Drie internationale experts op het gebied van bio-energie bezoeken Nederland om te protesteren tegen het Nederlandse bio-energiebeleid. Rita Frost (Dogwood Alliance), Peg Putt (Tasmania Greens) en Almuth Ernsting (Biofuelwatch) bezoeken Nederlandse NGO's, pers en politici. 

Op zaterdagavond 27 juli 2019 is er een filmvoorstelling van de film Burned, are trees the new coal? in Amsterdam.

De filmvertoning wordt gevolgd door een Q & A sessie en een discussie met de drie internationale experts. 

De Amercentrale in St Geertruidenberg zal jaarlijks 2,5 miljoen ton houtpellets en de RWE centrale in Eemshaven jaarlijks 1,6 miljoen houtpellets verbranden. Samen 4,1 miljoen ton.
Daarnaast zal straks de geplande biomassacentrale Van Nuon/Vattenfall in Diemen alleen al 0,2 miljoen ton houtpellets per jaar voor zijn rekening nemen. Deze centrale is slechts één van de 42 die in Nederland reeds in bedrijf zijn en de 20 die gepland staan.

De houtpellets worden geïmporteerd uit bossen in de Verenigde Staten en de Baltische staten. De experts vrezen verdere ernstige verwoesting van de bossen.
Frost, Putt en Ernsting bezoeken in juli verschillende Europese landen.Zaterdag 27 juli 2019 van 19:00 - 21:30 uur
Film: Burned – Are Trees the new Coal?
Locatie: NieuwLand, Pieter Nieuwlandstraat 93-95, 1093 XN Amsterdam.

"Burned - Zijn bomen de nieuwe steenkool?" is een bekroonde documentaire die de vernietiging van Amerikaanse bossen voor biomassa-energie onthult, waarvan een groot deel wordt verscheept naar Europese elektriciteitscentrales, waaronder die in Nederland. Het onderzoekt de lacunes in het beleid, de enorme subsidies en de greenwashing van de biomassa-energiesector - en vraagt ​​hoe energiebedrijven er in zijn geslaagd om royale subsidies voor hernieuwbare energie aan te trekken voor deze zeer CO2-rijke energievorm.

Q&A en discussie
De filmvertoning wordt gevolgd door een Q & A en een discussie met drie internationale experts in bio-energie:
Rita Frost, gevestigd in North Carolina, werkt samen met Dogwood Alliance en NGO's die de biodiversiteit van bossen in de regio willen beschermen tegen vernietiging, in toenemende mate voor export van pellets. Dogwood Alliance werkt nauw samen met gemeenschappen die zijn getroffen door houtpelletfabrieken en de vervuiling en vernietiging van bossen die ze veroorzaken.
Peg Putt, een boscampagnevoerder uit Tasmanië met een lange staat van dienst, is voorzitter van een internationale werkgroep voor biomassa van NGO's, georganiseerd door het Environmental Paper Network, een netwerk van meer dan 140 NGO's wereldwijd.
Almuth Ernsting, gevestigd in Schotland, werkt sinds 2006 samen met de in Engeland/Verenigde Staten  gevestigde campagneorganisatie Biofuelwatch aan onderzoek, bewustwordingscampagnes en belangenbehartiging met betrekking tot de impact van diverse vormen van grootschalige bio-energie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten