14 juli 2019

Feestelijke verstoring van de raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering van 11 juli deelden vreedzame demonstranten een oproep uit. Hieronder de volledige tekst.

FEESTELIJKE VERSTORING RAADSBESLUIT

De bewoners van Diemen, Amsterdam en de meerderheid van deze Raad wil geen Biomassacentrale. Toch voelt het college zich genoodzaakt om toch een Verklaring van Geen Bedenkingen af te geven. Wij, Code Rood Amsterdam, en de bezorgde burgers van Amsterdam en Diemen kunnen niet toestaan dat dit besluit op deze manier genomen moet worden.

Wij staan net als u voor een eerlijk en rechtvaardig proces als het gaat om de toekomst van onze kinderen, onze leefomgeving en de natuur. Het is echter niet eerlijk, rechtvaardig of zelfs democratisch, wanneer verkozen vertegenwoordigers onder dreiging van schadeclaims worden gedwongen om (met tegenzin) mee te werken aan de bouw van de grootste biomassacentrale van Nederland. Dat heeft met de rechtstaat weinig te maken.

Ontbossing is geen Klimaatoplossing
De mensen die nu op aarde leven, en de bestuurders die nu aan de knoppen zitten, hebben een kleine 12 jaar om catastrofale klimaatverandering nog tegen te gaan. Toch is Vattenfall bereid om tot 2045 gigantische hoeveelheden CO2 in de atmosfeer uit te stoten. De enige motivatie hiervoor is het maken van winst op kosten van de belastingbetaler, en ten koste van het klimaat. Het sluiten vaneen convenant met dit bedrijf druist in tegen het goed fatsoen en een open, democratisch bestuur.

Deze demonstratie is geen aanklacht aan uw adres, het is een steunbetuiging, en een uitnodiging om onderdeel te zijn van een institutionele omslag naar een eerlijke en meer rechtvaardige samenleving. Ook willen we een duidelijk signaal afgeven aan de landelijke politiek dat gemeentes met het huidige beleid in een onmogelijke positie worden gedwongen en niet meer in staat zijn de belangen van burgers te dienen, laat staan een rechtvaardige energietransitie te realiseren.

Met deze actie willen wij laten zien dat de tijd van vrijblijvende afspraken en gerommel in de marge is afgelopen. De tijd is aangebroken om echte eisen te stellen. 'Buisiness as usual', maar ook 'politics as usual' zijn niet genoeg om de verandering in gang te zetten die nodig om klimaatverandering tegen te gaan.

Wat willen we met deze actie bereiken?
1. Wij eisen van Nuon / Vattenfall dat zij (publiekelijk) toezeggen dat er geen schadeclaim wordt ingediend als de Gemeenteraad er voor kiest om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven.
2. Tot die tijd is een eerlijk en democratisch proces niet mogelijk, en vragen wij deze gemeenteraad niet te participeren aan dit schadelijke proces. Wij willen u overtuigen vanavond niet te stemmen en huiswaarts te keren.
3. Deze beslissing moet weg bij het omgevingsloket Noordzeekanaalgebied Povincie NH en terug worden gegeven aan de lokale volksvertegenwoordigers. 
4. Stop met het maken van vrijblijvende afspraken met fossiele energiebedrijven en begin met wetten en regels te implementeren die CO2 en andere schadelijke stoffen echt terugdringen.

Onze excuses voor het ongemak en bedankt voor uw aandacht.

Met vriendelijke groet,
CODE ROOD AMSTERDAM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten