09 augustus 2019

Stoken we ons geld op of investeren we het in de toekomst?

Nuon / Vattenfall geeft diverse redenen waarom de bouw van een biomassacentrale in Diemen nodig is.

  1. Men wil het warmtenet verduurzamen en warmte uit biomassa is officieel duurzaam.
  2. Men wil van het gas af.
  3. Alternatieven zijn er nog niet.

Op deze argumenten is flink wat af te dingen. Om met de laatste te beginnen: allerlei alternatieven worden in sneltreinvaart gerealiseerd. Zonder deelname van Nuon (en Diemen) helaas. Zie dit bericht over aquathermie in de nieuwbouwwijk Blaricummermeent. "In Nederland zou 40 procent van de bebouwde omgeving zijn warmte kunnen verkrijgen via deze techniek, stellen onderzoeksbureaus CE Delft en Deltares." En nog dichterbij wordt ook het hele Strandeiland van IJburg van warmte voorzien uit aquathermie. Toegegeven, dat zijn nieuwbouwwijken. Maar Diemen bouwt toch ook flink bij?

Nuon zegt dan "ja, maar dat is lage temperatuur warmte en ons net is hoge temperatuur. Daar kun je geen lage temperatuur warmtebronnen op aansluiten: dat kost veel geld". Ook hier weer is geld het argument om milieuvervuiling maar voor lief te nemen. (Vliegveld Lelystad moet er komen, want het levert geld op, snelwegen moeten breder want files kosten geld, etc. etc.). Hoe lang pikken we dat nog? Als het aan Duurzaam Dorp Diemen ligt, pikken we het niet meer.

Hoge temperatuur warmtenetten zijn niet meer van deze tijd. Hoge temperatuur warmtebronnen zijn er steeds minder: we gaan immers de verbranding (van fossiele brandstoffen en afval) afbouwen, omdat er zoveel CO2 bij vrij komt. Hoge temperatuur warmtenetten hebben daarnaast ook een hoger verlies. En woningen hebben geen hoge temperatuur warmte nodig: nu al niet, in de toekomst, als ze nog beter geïsoleerd zijn (en de buitentemperatuur hoger is...) al helemaal niet meer. Nuon kan dus beter investeren in lage temperatuur warmtenetten.

Er schijnt in Diemen een datacenter te komen. Naast de Nuon centrale notabene. In de Watergraafsmeer gaan ze van het bestaande datacenter in het Science Park de restwarmte gebruiken voor de verwarming van huizen. In Amsterdam en Haarlemmermeer mogen datacenters alleen nog gebouwd worden als ze die restwarmte gratis beschikbaar stellen. Hoe zou dat in Diemen gaan? Aan de Wenckebachweg (industrieterrein bij het Amstelstation, Amstel III, of hoe het ook mag heten) staan al twee datacenters. Die warmte zou ook naar Diemen of, beter, Duivendrecht getransporteerd kunnen worden.

Een goede documentaire over de groei van datacenters en het hergebruik van de geproduceerde warmte in warmtenetten in, notabene, Zweden (thuisland van Vattenfall) is al ruim een jaar geleden gemaakt door de ZDF.

Waarom doen Nuon / Vattenfall niet hetzelfde als ze in Zweden doen: goed nadenken over duurzame oplossingen en deze realiseren?

Geld...

300 miljoen om precies te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten