14 juli 2019

NRC: Kan Diemen onder biomassa uit?

Omwonenden en activisten verzetten zich tegen een biomassacentrale in Diemen – en vinden daarbij de VVD aan hun zijde.

Heel vaak komt het niet voor, dat de VVD en milieuactivisten elkaar vinden, vóór schone energie, het milieu en het terugdringen van fijnstof. En ook zelden zetten ze zich daarmee scherp af tegen GroenLinks.


Maar in Diemen, vlak naast Amsterdam, gebeurt „politiek gezien wel iets merkwaardigs”, erkent VVD-raadslid Bert Timmer. Zijn partij keert zich, gesteund door milieuactivisten, tegen de komst van een biomassacentrale in de gemeente. En de linkse coalitie wordt door diezelfde activisten juist fel aangevallen, omdat ze de komst van de centrale níet blokkeert.


Deze donderdag stemt de gemeenteraad over het afgeven van een zogeheten ‘Verklaring van geen bedenkingen’ (VVGB) voor de vergunning. Volgens de linkse coalitie (GroenLinks, D66, PvdA) zijn er geen juridische mogelijkheden de verklaring te weigeren. Maar (een deel van) de oppositie betwist dat, en vindt dat de gemeente juist wel stelling moet nemen.


Bron: NRC 11 juli 




Op 4 juli spraken 13 mensen in bij de informerende raadsvergadering.
Dit waren de standpunten van de partijen:


Het college (de wethouder) ziet geen reden om de verklaring niet af te geven en adviseert de raad de VVGB wèl af te geven en zegt daar bij: "anders dient Nuon/Vattenfall een enorme schadeclaim in, maar dat moet u direct maar weer vergeten..." 


Reacties van de partijen daarop?
PvdA: oké, dus we geven de verklaring af.
Leefbaar Diemen: eh, nee, slecht idee die biomassacentrale waardoor alle inwoners van Diemen 4 sigaretten per week gaan roken. Niet afgeven.
VVD: slecht idee, die biomassacentrale en er lijken mogelijkheden om te weigeren.
Ouderenpartij: slecht idee, convenant helpt ook niet veel. We stemmen tegen de verklaring.
CDA: we kunnen niet weigeren.
Ons Diemen: slecht idee, we geven de verklaring niet af.
D'66: probeert te berekenen hoeveel risico de gemeente loopt en laat daar de beslissing van afhangen, maar lijkt voor te gaan stemmen.
GroenLinks: voor.

Dat betekent dat de coalitiepartijen (PvdA, D'66 en GroenLinks) het afgeven van de verklaring steunen. Daarmee lijkt er een meerderheid te zijn. 
Tot en met 11 juli werd flink lobbywerk verzet door vele mensen waaronder MOB*, en er is veel argumentatie richting de gemeenteraadsleden gegaan.
Samengevat: Duurzaam Dorp Diemen, IJburg-Amsterdam, en Comité Schone Lucht adviseren om de VVGB te weigeren. 


De kans op een succesvolle claim van Nuon/Vattenfall richting gemeente achten wij nihil, aangezien er ook sprake moet zijn van een definitief verleende natuurvergunning voordat de subsidie verleend kan worden. Indien de provincie toch graag wil dat er een biomassacentrale komt in Diemen, kan zij de gemeenteraad omzeilen door zelf een inpassingsplan te maken. 

De provincie koos ervoor om dit niet te doen. Dit zou mogelijk een grond kunnen zijn voor een claim van Nuon/Vattenfall richting de provincie, niet richting de gemeente Diemen.


Of Nuon/Vattenfall inderdaad een schadeclaim ingediend zou hebben als de verklaring was geweigerd?
Dat wil een woordvoerder niet zeggen. „Wij denken dat we juridisch een goede zaak hebben.” Maar, dit is een statement van een belanghebbende partij die 300 euro subsidie 
te winnen heeft voor een uiterst lucratieve business case. Vattenfall zal dit altijd roepen, zelfs als het een uiterst zwakke positie heeft. Het is gokken wie het eerst met de ogen knippert. Dat was dus Diemen. Helaas. 


Wordt vervolgd.

Dit is een bewerking van een artikel, eerder geplaatst op 11 juli.


*) MOB, Mobilisation for the environment, is de organisatie die op 29 mei jl. bij de Raad van State de rechtzaak won over de PAS regeling (Programma Aanpak Stikstof) ...De Raad van State verklaarde met twintig uitspraken het Nederlandse natuurvergunningenbeleid in strijd met het Europees recht. De uitspraak betekent dat duizenden natuurvergunningen voor bedrijfsuitbreidingen niet hadden mogen worden verleend op basis van het PAS. Het gaat vooral over veehouderijbedrijven, maar ook om kolencentrales en biomassaverbrandingsinstallaties.



Diemer Nieuws 4 juli - Veel bedenkingen bij plan van Nuon voor biomassacentrale Diemen
Diemer Nieuws 11 juli - Gemeenteraad neemt vanavond besluit over biomassacentrale
Diemer Nieuws 11 juli - Gemeenteraad geeft verklaring van geen bedenkingen af voor biomassacentrale

Geen opmerkingen:

Een reactie posten