04 februari 2021

Petitie tegen biomassa als hernieuwbare brandstof

Internationaal burgerforum SumOfUs richt zich op eerlijker en duurzamer beleid en internationale bedrijvigheid. 

Stop de verbranding van bomen en gewassen door de EU #StopFakeRenewables

Momenteel heeft SumOfUs een petitie tegen biomassa als hernieuwbare brandstof. Dit naar aanleiding van de evaluatie van de EU Richtlijn Hernieuwbare energie. 
Tot 9 februari kan door het publiek input worden gegeven voor de evaluatie. 

Er zijn ruim honderdduizenden leden van SumOfUs. In het verleden hebben ze met succes een petitie georganiseerd om bijmenging van palmolie aan benzine in de EU aan banden te leggen.

Naar de petitie: https://actions.sumofus.org/a/eu-bioenergy-consultation


Meer dan de helft van wat de EU hernieuwbare energie noemt, is afkomstig van het verbranden van hout en gewassen en het vernietigt bossen hier en over de hele wereld.


Dit is een zwendel die mogelijk wordt gemaakt door de EU-richtlijn hernieuwbare energie uit 2009, die gelukkig wordt herzien. Vanwege die wet zijn bossen gekapt en kostbare habitats vernietigd om houtpellets te produceren die worden verbrand in vuile kolen- en biomassacentrales die nu omgedoopt worden tot 'schone energiecentrales'.Bio-energiebedrijven en houthakkers lobbyen om gewoon door te gaan, maar de Europese Commissie accepteert nu ook feedback van het publiek.


Laten we ons aansluiten bij experts en activisten, en de Europese Commissie luid en duidelijk zeggen: stop deze neppe oplichterij voor hernieuwbare energie!


Het verbranden van hout in plaats van steenkool zal de op hol geslagen klimaatverandering niet stoppen - het maakt het alleen maar erger. Deskundigen waarschuwen al jaren dat het kappen van bossen voor energie de uitstoot van broeikasgassen doorgaans tientallen jaren of zelfs eeuwen zal verhogen in vergelijking met fossiele brandstoffen.


Volgens de EU-richtlijn hernieuwbare energie is het verbranden van bossen en gewassen "hernieuwbare - koolstofvrije" energie, dus genieten producenten enorme subsidies . Zo heeft de Nederlandse overheid energiebedrijven meer dan €3,5 miljard aan subsidies toegezegd voor het verbranden van biomassa, waarmee het land een van de grootste importeurs van houtpellets in Europa is.


Maar op dit moment hebben we de mogelijkheid om dit te veranderen.
Tot 9 februari wil de Europese Commissie uw mening weten over de wet die dit schandaal mogelijk maakt.

Deskundigen uit het maatschappelijk middenveld hebben het gedetailleerde antwoord hier aan de Europese Commissie gekoppeld . Het enige dat u hoeft te doen, is deze petitie ondertekenen, en we sturen deze namens u naar de Europese Commissie.


Voeg je naam toe en zorg ervoor dat de EU een einde maakt aan nep-hernieuwbare energie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten