14 december 2010

'Ik hou van Holland, zonder vuurwerk'

'Ik hou van Holland, zonder vuurwerk'  
Bijdrage van Agnieszka van Ruijven-Rojek.

Nederland kent een boeiende oudejaarstraditie, waarbij we gewend zijn het jaar feestelijk af te sluiten met champagne, oliebollen, appelflappen en vuurwerk. Lekker knallen, mooie kleuren, pret voor het hele gezin, vrienden, familie en buren. Oud en Nieuw is een uitbundig en democratisch feest.
Heel mooi allemaal, maar meer positieve punten van deze Nederlandse traditie kan ik niet bedenken. Dat heeft overigens niets te maken met mijn buitenlandse afkomst. Al ruim 15 jaar lang ben ik onderdeel van de 16,5 miljoen mensen die in ons mooie land wonen en als er meer voordelen aan het jaarlijkse knalfeest waren geweest, dan had ik ze ongetwijfeld kunnen noemen. Wat ik wel paraat heb, is een groot aantal nadelen van het vuurwerk. Met de vraag hiernaar zou ik makkelijk een ronde van 'Ik hou van Holland' kunnen winnen. Hoeveel nadelen heeft ú paraat? Niet minder dan ik, vermoed ik. Kleine test?

Het afsteken van vuurwerk is schadelijk voor het milieu. 
 • Bij het afsteken van knalvuurwerk komt voornamelijk het broeikasgas kooldioxide vrij. Bij siervuurwerk komen daar ook zware metalen bij. Het bevat hoge concentraties koper, strontium, kalium, calcium, antimoon, ijzer, aluminium, titanium, lithium, natrium, magnesium, barium, zink, chloor, zwavel en fosfor, wat zorgt voor vervuiling van lucht, grond, en water. Voorbeelden:
  - niemand heeft vorig jaar de compacte grijze nevel gemist die er over heel Nederland hing;
  - ongeveer 18% van al het koper in het oppervlaktewater is afkomstig van vuurwerk;
  - het afsteken van vuurwerk zorgt voor veel afval. Direct na het afsteken blijft een deel van het omhulsel op de grond liggen, de rest komt even later naar beneden. Jaarlijks geeft vuurwerk ongeveer zes miljoen kilogram afval, hoofdzakelijk is dat karton en papier.
Het afsteken van vuurwerk is schadelijk voor dieren.
 • Vuurwerk heeft een sterk verontrustende werking op (huis)dieren. Sommige dieren, bijvoorbeeld honden en katten, kunnen zo bang zijn voor het totaal onverwachtse geknal, dat ze helemaal wild worden. Veel eigenaren zien daarom vreselijk op tegen de oudejaarsavond en durven hun viervoeter niet alleen te laten. Of worden de huisdieren met allerlei chemische troep behandeld om die avond kalm te blijven.
 • De sterk verontrustende werking van vuurwerk op dieren geldt ook voor de vogels. Ons land is dichtbevolkt en tijdens Oud en Nieuw wordt vrijwel overal geknald. Op dat moment kunnen de vogels bijna nergens een veilige plek meer vinden, zeker niet in de steden. Ook professioneel afgestoken vuurwerk heeft een negatief effect op vogels, dit binnen een straal van 3 kilometer vanaf de afsteekplaats.
Het afsteken van vuurwerk is schadelijk voor mensen.   
 • Vuurwerk kost handen, voeten, trommelvliezen, ogen en mensenlevens. Het gaat veelal om jonge en gezonde mensen: tieners, kinderen en passanten, die in één klap worden geraakt in hun levensgeluk, beroepskansen en partnerkeuze. Bij de helft van de letselgevallen is het vuurwerk niet door het slachtoffer zelf aangestoken. Rond de jaarwisseling twee jaar geleden moesten 268 mensen worden behandeld met oogletsel. 24 ogen werden blind, meer dan er in de hele Irak-oorlog bij Nederlandse soldaten verloren gingen.
 •  Vuurwerk maken blijft handwerk, voornamelijk in China maar ook in andere lagelonenlanden zoals Thailand. Tijdens de productie van vuurwerk komen op jaarbasis gemiddeld 250 mensen om het leven door explosies in vuurwerkfabrieken. Een groot deel daarvan zijn kinderen, omdat voor het maken van vuurwerk vaak gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Bij het net genoemd getal zijn ongelukken met blijvend lichaamsletsel als resultaat niet meegerekend. 
 • De verontreinigde lucht is hoogst onprettig voor astmapatiënten, en barium en strontium zijn giftige zware metalen. 
 • Grote groepen burgers In Nederland zijn bang voor vuurwerk en de daarmee samenhangende agressie en vandalisme. In steden durven vele ouderen niet meer naar buiten. Daarnaast moeten we een maand lang met grotere enveloppen naar een TNT-afdeling omdat de openingen van de brievenbussen vuurwerkproof gemaakt zijn. Wie de jaarwisseling niet thuis doorbrengt, wordt geadviseerd ook zijn brievenbus dicht te timmeren. Als je de kans op vernieling verder wilt verkleinen, moet je ook je klikobak opbergen, konijnen binnenhalen en een aantal andere voorzorgmaatregelen in en om het huis nemen. Ook je auto is tijdens de oudejaarsavond niet veilig.
De schade door het afsteken van vuurwerk kost Nederland jaarlijks ongeveer 1 miljard euro.
 • Op de eerste dag van januari 'mogen' gemeentelijke reinigingsdiensten uitrukken om het roodgekleurde tapijt weer op te vegen. De dagen daarna zijn de gemeenten bezig met wegwerken van beschadigingen, zoals kapotte bushaltes e.a. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door ons, de belastingbetalers. Tegenover elke euro omzet aan vuurwerk staat 16 euro aan kosten voor de maatschappij. In totaal kost het jaarlijkse feestje ongeveer 960 miljoen aan nieuwe brievenbussen, bodemvervuiling, ziektekosten etc.
Ik zou nog meer nadelen kunnen noemen, bijvoorbeeld de handel in het illegale vuurwerk en allerlei problemen en kosten die daarmee gepaard gaan. Of de effecten van de vuurwerkramp in Enschede 10 jaar geleden. Toch laat ik het hierbij, want mijn punt is nu, geloof ik, duidelijk.
De ernstige zaken die ik hierboven heb opgesomd, worden door de knalliefhebbers als 'ongewenste bijeffecten van de vuurwerktraditie' genegeerd. Dit onder het motto: 'Gebruik je verstand, vuurwerk hoort bij Nederland!' Gezond verstand zullen deze mensen niet bedoelen, lijkt mij. Want het genieten van iets wat, direct en indirect, zo veel ellende veroorzaakt, is ver van verstandig. Ik heb ook mijn vraagtekens bij het verstandsniveau van fervente vuurwerkvoorstanders, bijvoorbeeld dat van de persoon die op een internetforum schreef: 'Het milieu is toch al slecht, dus vuurwerk kan er nog wel bij'…
Vorig jaar is het door een onderzoek duidelijk geworden dat de helft van Nederlanders geen geknal met de jaarwisseling meer wil. Als ik dit bij alle eerder genoemde negatieve argumenten optel, dan begrijp ik echt niet hoe het kan dat de Nederlandse gemeenten geen stappen durven te nemen om het jaarlijkse vuurwerkfeest te beperken. Bijvoorbeeld door te beginnen met het organiseren van een professionele vuurwerkshow op een centrale plek of, nog beter, een feest met een (bekende) DJ en een enorme lasershow. Het feesten op een manier die minder schadelijk is voor mens, dier, milieu en portemonnee, hoeft toch niet minder leuk te zijn? De techniek is zo ontzettend vooruitgegaan, er zijn vast wel alternatieven te bedenken. Maar we blijven hangen in oude denkwijzen. Het argument dat het om een traditie gaat waarmee men liever niet wil breken, vergelijk ik met de stierengevechtentraditie in Spanje. We mogen ons niet eeuwenlang achter een traditie blijven verschuilen. We leven in de tijd van groeiende maatschappelijke bewustwording op allerlei fronten, waaronder klimaatverandering en duurzaamheid. Als individuen dragen wij gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Toch zijn de argumenten tegen vuurwerk nog steeds minder belangrijk dan de egoïstische behoefte aan schadelijke pret van (de minderheid van) de Nederlandse bevolking. Naar mijn beleving klopt er iets niet. Lieve mensen, waar zijn wij mee bezig? Is het individualisme in ons land zo ver doorgeschoten en houden wij zo veel van onszelf en van onze eigen pleziertjes dat het welzijn van een ander ons niet kan schelen? Welke rampen moeten er nog gebeuren om ons wakker te schudden, zodat we eindelijk in een collectieve beweging komen en orde maken met zaken die niet deugen?
Ik hou van mezelf, maar ik hou ook van deze wereld, de dieren en de natuur. En ik hou van Holland, maar dan zonder vuurwerk. 

Agnieszka van Ruijven-Rojek

14 opmerkingen:

 1. U gaat ook met de fiets naar uw werk? Zo ja, een tweedehands fiets zonder batterijen? U heeft ook geen huisdieren?

  Het argument 'de portemonnee' slaat nergens op, het is je eigen keuze of je vuurwerk koopt. Tegenwoordig heb je prachtige kleine potjes die minder dan € 15 kosten.

  Laat de politie in Diemen controleren of mensen vernielingen aanrichten of niet opruimen! Maar nee, ze durven niet op te treden tegen de brutale jeugd hier. Vaak buitenlandse jongetjes die met zwaar illegaal vuurwerk door Diemen slenteren. U denk dat de politie precies weet wie ik bedoel. Hiermee wordt ook uw schade argument teniet gedaan.

  En u kijkt zelf ook niet naar het vuurwerk? Lekker gezellig met UW HELE familie die ook geen vuurwerk mag kopen van u met de luiken dicht. Anders geniet u ervan terwijl u er eigenlijk tegenstander van bent.

  Tsja, ik hou van holland, maar met vuurwerk en zonder sigaretten en vervuilende auto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, volgens mij heb je het artikel niet goed gelezen. We willen ook wel een feestje, zelfs mét vuurwerk!
  Alleen liever één mooi centraal vuurwerk, gezellig met z'n allen.
  In Frankrijk is dat heel normaal...

  En dat met die 2e hands fiets en de huisdieren snap ik niet, wat bedoel je daarmee?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ik merk dat het makkelijk is om een aantal tegenargumenten te bedenken als antwoord op de argumenten tegen vuurwerk. Maar dat is iets anders dan de argumenten vóór het vuurwerk. Die bestaan volgens mij niet echt. Of? Kan iemand argumenten vóór het vuurwerk bedenken, behalve dat het gezellig en mooi is om te zien? Ik ben benieuwd.

  ------------------
  Beste Nike, naar aanleiding van je vragen en opmerkingen:
  - Ik ga naar mijn werk met het openbaar vervoer en ik rook niet. Ik heb ook geen huisdieren.
  - Je portemonnee wordt wel geraakt, want iedereen betaalt belasting en een deel daarvan wordt gebruikt om de schadelijke effecten van vuurwerkafsteken op te lossen. Ook de inzet van politie die jij noemt. Indirect betaal jij daar dus ook voor. En ik ook. En daar heb ik geen zin meer in.
  - Ik kijk niet graag naar het vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken. Ik vermijd dat juist. Het is meer geknal en chaos dan dat het mooi is. En ik ben er dan ook liever niet in de buurt, want ik vind dat te gevaarlijk.
  Als ik naar een professionele vuurwerkshow kijk, dan moet ik toegeven, die kan soms erg mooi zijn. Maar als ik daarbij denk aan al die mensen, waaronder kinderen, die in arme landen doodgaan bij de productie van vuurwerk, dan is mijn plezier direct weer onder de nullijn gezakt. Vuurwerk kan mooi zijn, maar het blijft in mijn ogen een zeer egoïstisch, schadelijk pleziertje.
  Oud en Nieuw feest in Nederland - het kan anders, het kan beter: als we ons eindelijk eens losmaken van onze oude denkpatronen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een hypocriet mannetje die Agnieszka gatver.

  Ga nou eerst maar is bij het productieproces van vuurwerk kijken voordat je praat,want van die kinderen is totale onzin.

  Nu je hier zit te zeiken,zit je wel op je computer te typen die uit een 3de wereldland komt hoezo egoïstisch.

  lees dit ff door:
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/waarom-komt-er-geen-vuurwerkverbod.html

  Dan zie je dat je verhaal dus totaal niet klopt.  Succes verder met je saaie leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan het niet meer opbrengen om een normale reactie te plaatsen. Wordt hier gewoon boos om! Slaat compleet nergens op dit.

  Over die fiets etc.: beter voor het milieu en al die bullshit. Hou je je daar overal aan of alleen bij het vuurwerk?

  Zijn er nou twee schrijvers o.i.d. Dacht dat het een mevrouw was maar zie hier een meneer op het plaatje van Markus.

  Dat over het produceren van vuurwerk zakt m'n broek spontaan van af. Wat een hoop onzin wordt hier verteld.

  En over ONS particulier vuurwerk. Misschien moet je niet naar de mooie beschrijvingen luisteren maar wat research doen voordat je een pot/pijl koopt. Dan krijg je ten minste waar voor je geld.

  Bij Maasdam kan je redelijk mooi vuurwerk kopen alleen wel voor de volle mep.

  Maar jij gaat het aan Leo van Staveren en Jelle vertellen dat ze een zeer groot gedeelte van hun omzet kwijt raken omdat jij zo nodig het vuurwerk wilt afschaffen.

  En laten we ook meteen alles overnemen van Frankrijk omdat jij het vuurwerk daar mooi vind. Het net gevormde kabinet mag weer vertrekken etc.

  Wat een hoop onzin wordt hier verteld. Ik kan het niet opbrengen om een normale uitgebreide tegenreactie te geven. Heb ook wel wat beters te doen.

  Blijven jullie lekker binnen over 19 dagen, kom weer uit je hol op 3 januari. Of ga tegen de politie onzin vertellen zodat zij het onnodige geknal en chaos gaan voorkomen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Ik heb ook mijn vraagtekens bij het verstandsniveau van fervente vuurwerkvoorstanders, bijvoorbeeld dat van de persoon die op een internetforum schreef: 'Het milieu is toch al slecht, dus vuurwerk kan er nog wel bij'…" Wel makkelijk om een reactie van iemand te plaatsen die waarschijnlijk 12 jaar oud is. De echte liefhebbers waaronder ik, zijn meestal hoger opgeleide jongeren of mannen met een vrouw en kinderen. Ook weten ze allemaal heel goed waar ze mee bezig zijn om met veel aandacht en zorg een leuke show neer te zetten tijdens de jaarwisseling. De vergelijking van liefhebbers en het hebben van geen verstand is dus grote onzin maar dat snapt u zelf ook wel want zonder die zin is het bericht weer iets minder interessant. De raddraaiers die het echt verpesten en schade aanrichten of gevaarlijk bezig zijn, zijn dat ook zonder vuurwerk en zeker geen liefhebbers. Die lui zijn er alleen maar op uit stoer te doen en dingen te verzieken voor een ander. Ik vraag me af waar u uw statistieken en waarheden vandaan haalt want de helft is rechtstreeks uit de duim gezogen. Het puntje milieu heeft kan makkelijker naar boven worden gehaald omdat het een luxe-artikel betreft. Zolang de op olie gebaseerde economie blijft bestaan en overheden hypocriete maatregelen blijven nemen op gebied van milieu (denk aan taksen, milieuheffinge die voor hen zelf niet gelden e.d.) blijf ik gewoon elk jaar mijn showtje neerzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is weer een blog, gemaakt door iemand die duidelijk geen verstand van zaken heeft.

  Ik zal me reactie kort houden, want er commentaar opgeven is namelijk net zo nutteloos als dit bericht.

  Maar, ik raad je wel aan! Lees eens wat meer over bijvoorbeeld de auto, het eten wat je eet, je kleding. Denk je dat niemand daar pijn van heeft geleden? Of niets. En dat heb je allemaal 365 dagen per jaar nodig! Maar dat verbieden we toch ook niet, erger zelfs, zonder wordt je zelfs in de cel gegooid bij dat laatste.

  Bedoel! Vuurwerk hoor je van te genieten en ja, dat u dat niet kan, komt omdat u of een trauma heeft ondergaan, die niet door ons goed volk werd veroorzaakt, of omdat u zo'n linkse politica zonder hersenen ben die graag alle rechten die we nog hebben ons wilt afnemen.

  Dus, AUB! Voor u uberhoud een blog schrijf, DENK NA! Voor je comments gaat gebruiken die totaal nergens op slaan.

  Tot slot is er trouwens ook nog de economie! Mensen hebben werk, 60 tot 70 miljoen euro aan omzet en ga zo maar door! Bedoel, zonder vuurwerk, gaat de economie kapot.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga er verder niet veel woorden aan vuilmaken, maar spreken jullie jezelf niet tegen als je tegen vuurwerk bent vanwege belasting van het milieu, maar vervolgens wel een aantal grote shows accepteren? Enig idee hoeveel zo'n show het milieu belast? Die concentratie ligt ff wat hoger dan de buurman op de hoek die een pakketje afsteekt. (En dat geldt helemaal voor de door u geroemde shows in het buitenland, aangezien deze van enorme schaal zijn).

  En oja, wie zal die shows dan betalen? De belastingbetaler.... potverdrie, komt toch die portemonnee weer in beeld.

  En oja, voor de artikelschrijfster.. het zou u sieren als wanneer u quotes gebruikt, dat hier dan ook naar verwijst.

  gr. Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik hou van Holland,zonder zeikende mensen

  Werdt vandaag nog bijna dood gereden door een auto,laten we die maar verbieden?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vuurwerk 0,4 procent van de totale vervuiling in nederland.Dat is een lachertje,maak je nou maar druk om de industriële vervuiling,dat is pas ernstig voor je gezondheid.

  Of de miljoenen auto's die 24 uur per dag vervuilen,en kom niet met argumenten die toch zo worden ontkracht,want jullie praten onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een moggol er zijn veel vervuilerende dingen en alcohol, drugs, tabac zorgen voor veel meer schade, doden etc dus wat zeik je nou

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Agnieszka,

  Wat een goede, evenwichtige en inhoudelijke column!

  Dat vogels tot op 3 km last hebben van vuurwerk wist ik bv. nog niet.

  Keep on the good work!

  Groetjes,
  Ruben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hey Sparkers (en anderen), Ik zeur niet graag, maar een beetje verstandiger vuurwerk lijkt me geen kwaad kunnen. Net zo min als een beetje minder autogebruik en alcohol, wapens en andere troep. Jou wel?

  Argumenten vóór vuurwerk ? Symbolisch brengen we licht in de duisternis van de kortste dagen van het jaar, symbolisch verjagen we "kwade geesten" en vooral: we vieren iets uitbundig. Ik hou wel van dingen vieren en vind vuurwerk een leuke traditie. Is dat een "argument" ? Nee, er is ook geen argument voor (louter vanwege het genot) vrijen met je vrouw. Het is gewoon genieten en samen dingen delen. Daarom vieren we nu eenmaal altijd leuke gebeurtenissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik heb deze forum / of hoe je het wilt noemen door gelezen. voordat je gaat lezen ik ben een 13 jarige jongen, dan denk je meteen wat een klein raar onbeschoft kind maar ik kan u vertellen en bewijzen dat ik in iedengeval meer kennis heb op veel gebieden dan de mensen die nu hierboven over het vuurwerk aan het praten zijn

  over het vuurwerk:
  ik vind dat er juist meer legaal gemaakt moet worden want die rotjes die we hier hebben zijn juist onveilig vergleken bij die ''illegale'' vuurwerkbommen (meer info over definitie bom --> http://www.youtube.com/watch?v=9Kt4CX-uRs8 ) de schade is alleen door de vandalen die het doen dus de schade komt niet door vuurwerk maar gebeurd door de mensen die hoe dan ook iets kapot willen maken

  over ontplofte ogen / lichaamsdelen ...
  JA, met zo een genoemde ''illegalen'' bom kan je net iets makkelijker je hand of iets dergelijks eraf blazen maar als je het lontje verglijkt met de rotjes die we hier hebben dan zie je een verschil in bijna 5 CM , dan bedoel ik wel dat de ''illegale'' dus gewoon betere kwaliteit heeft en een langer lontje, en anders kunnen mensen altijd nog zo lomp zijn om zichzelf te verwonden, WANT ja zelfs met legaal vuurwerk kun je grote schade bij jezelf aanrichten...

  als er nog vragen zijn zou ik die wel eens willen horen...

  hopelijk denkt u nu anders over deze ''13 jarig'' kindje

  BeantwoordenVerwijderen