15 december 2010

Onze Energie Diemen?

Marco Boone, een van de oprichters van Onze Energie was laatst te gast bij de werkgroep energie van het DDD. Onze Energie is een lokale energie coöperatie uit A'dam Noord die sinds kort aan de weg timmert. Het doel van Onze Energie is om duurzame energie voor A’dam Noord in eigen beheer te produceren. Bewoners kunnen lid worden van de coöperatie en worden zo aandeelhouders aan een windturbine die nog gebouwt gaat worden. Om alvast te kunnen beginnen, heeft Onze Energie een deal gemaakt met Greenchoice en kan dus nú al als groene energieleverancier klanten binnenhalen.Een mooi model, maar de praktijk is weerbarstig: Het is een stroperig proces en het schiet niet op – zowel de plannen van de molens als ook het werven van deelnemers. Marco vertelt dat hij achteraf bekeken beter later had kunnen beginnen met de werving van leden. De plannen zijn nog te weinig concreet, veel geïnteresseerden willen uiteindelijk toch niet investeren in een windmolen die nog jaren weg is.

Boeiend was het aanbod van Marco om het model van Onze Energie over te nemen. Van hem mogen we het businessmodel kopieren - inclusief businessplan, website en promomateriaal. Voila, Onze Energie Diemen!

Marco gaf ons een inkijk in de praktijk van zijn project in A'dam Noord, krabbelde diagrammen op stukjes papier en vertelde over projectontwikkelaars, inconsistent overheidsbeleid, vijanden en vrienden van zijn droom. Met z’n zessen vroegen we hem de oren van het lijf tijdens deze spoedcursus lokale energie.

Toen maakte iemand een grap over het Diemer Avatar bos. Bij Marco ging direct een lichtje branden: Diemer Bos? Biomassa? Ja, waarom eigenlijk niet? Naast de Diemer plannen voor windturbines zou het zeer de moeite waard kunnen zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een biomassa centrale. Volgens Marco zou zo’n plan sneller te realiseren zijn. OK, ook deze onthouden we. Robert, bel je staatsbosbeheer even over het hout?

In januari is er weer een bijeenkomst van de DDD energiegroep! Als je mee wilt denken over de toekomst van de Diemense energievoorziening, meld je dan bij Willy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten