25 januari 2021

Biomassacentrale Diemen: Vattenfall boos op activisten

Energiebedrijf Vattenfall is boos op actievoerders die zich verzetten tegen de bouw van de grootste biomassacentrale in Nederland, gepland in Diemen. Volgens Anna Borg, Vattenfall's CEO, zou MOB's Johan Vollenbroek oorlogstaal en dreigementen hebben geuit.

Het conflict over de Vattenfall houtstookcentrale, die warmte moet leveren aan Amsterdam en de regio, komt hiermee tot een nieuw hoogtepunt. In een brief aan Borg eisen actiegroepen Comité Schone Lucht, Leefmilieu en Mobilisation for the Environment dat de Zweedse energiegigant afziet van de bouw van de centrale bij Diemen. Om dat te bereiken moet Vattenfall de provincie Noord-Holland vragen om een reeds toegekende vergunning in te trekken.
"Doet Vattenfall dat niet, dan zien de actiegroepen dat als een 'oorlogsverklaring' en dreigen zij onze klanten op te roepen ons bedrijf te boycotten", aldus Martijn Hagens van Vattenfall Nederland. "Wij vinden deze dreigementen onredelijk en ongepast."

Desastreus klimaatbeleid
Vattenfall zegt - opnieuw - dat het niet iets wil bouwen waar niemand op zit te wachten en verwijst tegenstanders naar de politiek. Voor de actievoerders is de Diemense biomassacentrale inmiddels uitgegroeid tot een symbool voor het desastreuze Nederlandse klimaatbeleid. Volgens kritische wetenschappers is de massale houtstook rampzalig voor de biodiversiteit, de luchtkwaliteit en het klimaat. Houtstook stoot grofweg 2 keer meer CO2 uit dan de verbranding van gas.

Sjoemelcijfers
Fenna Swart van Comité Schone Lucht pareert de kritiek van directeur Hagens. "Als Vattenfall werkelijk zijn oor wil laten hangen naar wat de bevolking wil, dan draait ze het biomassacircus terug en kunnen wij de rechtszaak en onze campagne stopzetten." Volgens Vollenbroek zijn de reeds verstrekte vergunningen gebaseerd op 'sjoemelcijfers' en vind Vattenfall's stelling om de politiek aan te spreken een gotspe. "Vattenfall heeft toch ook een eigen verantwoordelijkheid, maar verschuilt zich nu, onvolwassen en puberaal, achter de Nederlandse politiek.

Bron: De Telegraaf, 25 januari.

Geplande acties: https://stopvattenfall.nl/campagne/ en https://stopvattenfall.nl/wat-kan-ik-doen

Op donderdag 28 januari gaat de campagne StopVattenfall om 11:00 uur van start. De campagne van Comite Schone Lucht is gericht tegen de bouw van de biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Vijf dagen zal de digitale billboardbus ‘StopVattenfall’ door Amsterdam en buur-gemeenten een ‘Tour de Biomassa’ maken. Comite Schone Lucht zal in gesprek gaan met burgers en bestuurders over het stoppen van het initiatief van Vattenfall.
De aftrap vindt donderdag 28 januari plaats bij de Stopera (gemeentehuis Amsterdam). Deskundigen zullen daar nogmaals de bezwaren tegen biomassaverbranding toelichten.
>>>Volledig persbericht<<<

Meer over de kwalijke kanten van biomassa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten