18 november 2019

Overstapcampagne naar .biomassavrije .energieleverancier

Soms is de oplossing heel simpel. Als niemand biomassastroom en -warmte afneemt, dan hoeft houtige biomassa niet gebruikt te worden. Daarom heeft de Federation against biomassaplants (FAB) een onderzoek uitgevoerd en de overstapcampagne biomassavrije energieleverancier opgestart.



‘Door jouw geld naar een echt groene leverancier zonder biomassa te laten gaan, maak je het aandeel groene stroom groter. Want deze leveranciers stoppen het geld weer in het uitbreiden van hun groene stroom.
In zijn Onderzoekrapport Biomassavrije energieleveranciers lees je hoe de FAB het onderzoek heeft uitgevoerd en welke energiemaatschappijen echt groene stroom verkopen, zonder biomassa. 


Over de vier winnaars die echt groen zijn:

Energie van Ons Opgericht door 100 energiecoöperaties. De winst gaat naar die coöperaties, die dat weer kunnen inzetten bij het verduurzamen van hun regio - dat is de taak van energiecoöperaties. De winst gaat dus niet naar aandeelhouders en investeringsmaatschappijen. Heel Nederland kan energie bij Energie VanOns afnemen, ook als je in een andere regio woont, en dan steun je dus de regionale coöperaties die het geld in lokale projecten stoppen zoals buurthuizen, speeltuinen, zonneparken etc.

Pure Energie Kies zelf van waar in Nederland jouw stroom vandaan komt. De winst wordt gebruikt om nieuwe duurzame energiebronnen te bouwen. Het gas dat Pure Energie verkoopt is gecompenseerd tegen de hoogst mogelijke standaard: Golf Standard van het WNF.

Vrijopnaam maakt alleen maar zonne-energie. Ook als de zon niet schijnt, weet je zeker dat jouw geld gaat naar duurzaam opgewekte zonne-energie. Je kunt zonnepanelen in een zonnepark kopen. Handig als je geen dak beschikbaar hebt. De opbrengst van de komende 9 jaar is dan voor jou.

Easy Energy verkoopt Nederlandse zonne- en windenergie. Easy Energy heeft dynamische prijzen. Dat wil zeggen dat jouw stroom voordeliger is wanneer de zon schijnt of als het waait. Maar de stroom kan ook duurder kan zijn bij minder energieaanbod. Dynamische prijzen dragen bij aan het voordeliger maken van zonne- en windenergie voor de verkoop door energieleveranciers, waardoor het aandeel zonne- en windenergie ook groter kan worden.


  
  

Hoe kwam de lijst tot stand?
De FAB onderzocht zelf welke energieleveranciers biomassa gebruiken. De organisatie keek daarbij alleen naar leveranciers met de beste scores van de Consumentenbond. De overige waren volgens de FAB sowieso niet biomassavrij. Het volledige onderzoeksrapport is te lezen op de FAB website (pdf).

De groepen, verzameld in de FAB, zijn tegen het gebruik van houtige biomassa omdat deze  volgens duizenden wetenschappers wereldwijd, zeer vervuilend is (CO2 en ultra fijn stof) en ten koste gaat van bomen, biodiversiteit en leefgemeenschappen in de landen waar het hout 'geoogst' wordt.

"Vattenfall (Nuon) besteedt volgens de lobbymonitor bijna een miljoen euro per jaar aan lobbyactiviteiten in de Europese Unie en heeft 4 fulltime lobbyisten aan het werk."Daarbovenop komen de kosten voor de extra lobbyisten en lobbyactiviteiten in Nederland."  

Uit het Pro-biomassa onderzoek van de FAB

Pro-biomassalobbyfeiten onderzoek deel 1: de energiemaatschappijen
Je vraagt je misschien af waarom biomassacentrales er zo gemakkelijk komen, terwijl er zo veel protest tegen is. Ons pro-biomassalobbyonderzoek laat zien is dat er miljoenen worden gestopt in de lobbywereld van de biomassacentrales door onder andere de energiemaatschappijen, politiek, wetenschappers en investeerders. 
Op 4 november publiceerden we deel 1 over de energiemaatschappijen.

Brief aan de financiers van RWE over de investeringsrisico's van biomassa
Niet alleen de energiemaatschappijen en politici zijn schuldig aan de komst van de biomassacentrales. Ook de investeerders spelen een belangrijke rol terwijl zij hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor onze gezondheid, de natuur, het klimaat en de toekomst. De FAB heeft daarom, samen met internationale organisaties, de investeerders van RWE een brief geschreven en hen dringend geadviseerd hun investeringen uit biomassaprojecten terug te trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten