12 april 2019

Bespaar 0,2 Mton CO₂ met duurzamer bosbeheer

In het hele land melden zich steeds meer verontruste burgers vanwege groot- en kleinschalige kap van bomen. Eén van de achterliggende redenen voor boskap blijkt de (toenemende) vraag naar biomassa te zijn. Hoewel lang niet alle kap slecht is, is kaalkap van bos dat wel. Er moet steeds een goede afweging worden gemaakt waarin zowel klimaat als biodiversiteit worden meegenomen. 

WNF, Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, Natuur en Milieu en 58 andere natuur- en duurzaamheidsorganisaties waaronder Geen biomassa centrale in Diemen en Duurzaam dorp Diemen, bundelen hun krachten voor een duurzamer bosbeheer.
Zij presenteren samen met Urgenda vandaag maatregel nummer 7 van het 40 puntenplan om 25% CO₂ te besparen voor eind 2020. Directeur Natuur en Biodiversiteit Donné Slangen van het ministerie LNV neemt de maatregel in ontvangst.
De maatregel pleit voor een duurzamer beheer van onze bestaande bossen en leidt tot bijna 0,2 CO₂ Mton (megaton) besparing per jaar. Bosbeheer waarbij hier en daar een boom wordt gekapt, in plaats van hier en daar een halve hectare, leidt tot meer koolstofopslag voor het klimaat en tegelijkertijd tot meer biodiversiteit.
Ander bosbeheer, zonder kaalkap, is een effectieve en goedkope maatregel waarvoor het Kabinet kan kiezen om aan de uitspraak in de Klimaatzaak van de rechter te voldoen.


Kijk hier voor de tekst van de maatregel 7 en alle 63 ondertekenaars.

Bron: Urgenda

Meer lezen
Internationaal verzet tegen Diemer biomassacentrale
Natuurorganisaties pleiten voor einde van kaalkap in bossen
Het bos wordt gekapt maar de provincies kunnen die trend keren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten