20 januari 2016

Repair Café Diemen wint prijs

Het Repair Café Diemen, een initiatief van het Duurzaam Dorp Diemen, heeft een prijs gewonnen doordat een groot percentage inwoners van de gemeente Diemen meedoet met recyclen!

WeCycle, de landelijke organisatie die zich inzet voor het recyclen van bruikbare materialen van particulieren, heeft in oktober alle gemeenten benaderd voor een actie. Er werden 25 prijzen van 1000 euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten waarin het beste gerecycled wordt. De gemeenten mochten zelf een lokaal doel aanwijzen die de prijs zou krijgen. De gemeente Diemen koos voor het Repair Café in de gemeente. En de inwoners van Diemen deden de rest: veel recyclen en inchecken op het recycleplein van de gemeente. De punten die daarmee verzameld werden, waren voldoende om de gemeente Diemen op de twaalfde plek te laten eindigen, waardoor het Repair Café dinsdag 19 januari de prijs in ontvangst kon nemen uit handen van wethouder Ruud Grondel.

2014-12-13 Repair Café (3)Het Repair Café Diemen gaat de prijs gebruiken om de reparateurs te voorzien van betere materialen voor het repareren. Tot op heden maakten de reparateurs gebruik van hun eigen gereedschap en moesten dit elke tweede zaterdag van de maand zelf meenemen naar De Diem, waar het Repair Café van 14 tot 17 uur gehouden wordt. Met de prijs zullen gereedschappen en vooral ook afsluitbare opbergmiddelen aangeschaft worden.

Het Repair Café Diemen bestaat sinds december 2013. De eerste bijeenkomst met reparaties was 12 april 2014 en er zijn inmiddels ruim 200 reparaties verricht in 17 bijeenkomsten. Gemiddeld wordt 50% van de spullen gered en kunnen weer gebruikt worden door de vaak erg blije eigenaren. Veelal betreft het koffiezetapparaten (Senseo, Krups, Nespresso), strijkijzers, lampen, stofzuigers en muziekapparatuur. Maar er worden ook fotocamera’s, flatscreen TV’s en zelfs tuinmeubelen gerepareerd. De reparatie van een Flutterbye (een soort vliegende Barbie) is helaas mislukt: dit bleek een te grote uitdaging te zijn door de erg kleine en kwetsbare onderdelen. Er zijn inmiddels 13 vrijwillige reparateurs. Drie hiervan werken ook bij het Repair Café in Betondorp (Karnstraat) en Amsterdam Oost (Javastraat). De door de gemeente verleende startsubsidie (675 euro) is slechts gedeeltelijk gebruikt en inmiddels zijn de inkomsten ongeveer gelijk aan de uitgaven, mede doordat De Diem geen huur meer in rekening brengt.


Het Repair Café Diemen overweegt om vaker open te gaan en zoekt hiervoor reparateurs in Diemen Zuid en Diemen Noord en een, liefst kosteloos beschikbaar gestelde, ruimte waar goed gerepareerd kan worden en waar een gezellige sfeer gecreëerd kan worden. Want naast repareren is ook het sociale karakter van het café belangrijk. Het is ook een plek om met elkaar te praten onder het genot van een kopje koffie, thee of fris. En tijdens het repareren is er voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen en te leren over hoe apparaten werken of zelfs gerepareerd kunnen worden. Aanmelden als reparateur kan door een mail te sturen naar repaircafe@duurzaamdorpdiemen.nl. Het verplicht je tot niets en er is voldoende kennis aanwezig om te helpen bij het repareren. Een beetje handigheid is wel prettig.

1 opmerking: