11 maart 2021

Xtinction Rebellions verzet tegen Vattenfalls biomassacentrale

Klimaatvechters van Extinction Rebellion blokkeerden vrijdag 5 maart de toegangsbrug naar de elektriciteitscentrale in Diemen. Eigenaar Vattenfall wil nog steeds zijn plannen doorzetten om deze om te bouwen tot de grootste biomassacentrale van Nederland, ondanks het brede verzet daartegen.

Het is de eerste keer dat leden van de mondiale milieubeweging XR zich in Nederland verzetten tegen massale houtstook. Tientallen activisten ketenden zich vast op de loopbrug en verhinderen zo dat personeel toegang had tot het bedrijf.

De activisten eisen meer daadkracht van de overheid om klimaatverandering te voorkomen. Zij proberen duidelijk te maken dat het verstoken van hout geen goed alternatief is om de maatschappij ’duurzaam’ in te richten.

Esther Ouwehand, Partij van de Dieren over deze actie in Goedemorgen Nederland (vanaf ca 4:10 min.):
"Ze hebben helemaal gelijk met hun punt dat biomassa niet duurzaam is. De Europese Unie noemt het duurzaam, maar het kappen van bomen, het verstoken in ovens, daar komt a. CO2 bij vrij, b. daar komt stikstof bij vri. Het idee is: die bomen groeien wel weer terug. Officieel op papier is het een klimaatneutrale maatregel maar in de praktijk helemaal niet. We moeten dus zo snel mogelijk stoppen met die biomassa."

De PvdD diende laatst een motie in om subsidies voor biomassastook stop te zetten, dat is met Groen Links gelukt om die op te schorten.

"Klopt, maar het is van belang om meer fundamenteel te kijken naar het energieakkoord. Je verwacht: we kunnen overschakelen op groene energie. Maar in dat akkoord zit óók biomassa. Dan moet je dat niet doen. In de biomassastook wordt 10 miljard subsidie gestopt, echt weggegooid geld en je haalt niet de bijdrage voor het klimaat. 'Biomassa-CO2-neutraal' is een schijnwerkelijkheid waaraan je alleen maar belastinggeld verspilt en het klimaat niet helpt."

"Kernenergie heeft het grote probleem dat je met gevaarlijk nucleair afval komt te zitten. Eerlijk gezegd is die optie een bliksemafleider, een middel om de discussie uit de weg te gaan over het gesprek dat we echt moeten voeren: dat we radicaal andere keuzes moeten maken wil de aarde leefbaar blijven.
Als je bijvoorbeeld weet dat in Nederland één kunstmestfabriek staat die in zijn eentje 5% van ons hele aardgasbehoefte gebruikt. Slechts 1 fabriek! En kunstmest is ook niet goed voor duurzame landbouw. Daar moeten we keuzes in durven maken en zeggen: daar stoppen we mee. Dus durven kiezen voor echte energiebesparing en echte duurzame oplossingen."

Bronnen: De Telegraaf, NPO Start 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten