Vanzelfsprekend is er niets tegen minder verpakking, zolang dat niet leidt tot meer verspilling. Consumenten laten hun gedrag slechts ten dele beïnvloeden. Een kleine groep doet van een stronk broccoli de ongebruikte helft in de soep en bewaart die soep in de vriezer, maar de grote groep kiest toch voor 'gemak'.
Wat helpt? Mensen die hun groenten met liefde behandelen. De gemiddelde koelkast staat op een temperatuur van 9 graden, terwijl 4 graden optimaal is. Dat scheelt een dag houdbaarheid... Van vlees is het bekend, maar weten mensen dat gesneden groente ook direct de ijskast in moet?
- 12 Tips om zelf te doen
Veel eten belandt in de vuilnisbak. Omdat we te veel eten kopen en opscheppen. 12 Tips tegen verspilling.
- Verzet je tegen de verleidingen in de supermarkt: is die aanbieding 'Twee voor één geld' echt wel zo voordelig? Wanneer eet je die tweede portie? Morgen, overmorgen, op de houdbaar-tot-datum of uiteindelijk toch niet?
- Ga niet met een lege maag boodschappen doen.
- Gebruik geen grote kar, met een mandje koop je minder.
- Neem een lijstje mee. Wijk daar zo min mogelijk van af.
- Let bij voorverpakte groenten op portiegroottes. Voorgesneden groenten bederven sneller.
- Voorkom verspilling & bespaar geld: koop in de supermarkt 'grillige groenten'. Groenten met een schoonheidsfoutje hebben een lagere prijs. Of koop producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert met korting.
- Koop een kleinere koelkast. Sinds de jaren 70 werden koelkasten gemiddeld 15 procent groter. Daardoor raakten we gewend meer in te slaan. Hou voorraden van voedsel dat snel bederft zo klein mogelijk en investeer liever in een groter vriesvak: dat is ook handig voor smoothies en soep van restjes fruit en groente.
- Kleinere borden. Amerikaans onderzoek wijst uit: borden werden sinds de jaren zestig zo’n 36 procent groter. Met grote borden schep je snel meer op dan je kunt eten.
Dat principe gaat trouwens ook op voor dienbladen in kantines. Zonder dienblad verspil je de helft minder, bleek bij een experiment.
De bewaarwijzer van het Voedingscentrum laat zien hoe en hoelang je een product het beste kunt bewaren. Universiteit Wageningen berekende dat wanneer je de ‘ten-minste-houdbaar-tot-tekst’ vervangt door ‘lang houdbaar’ 31 procent minder (!) wordt weggegooid. - Vertrouw op je eigen reuk en smaak bij het beoordelen van de houdbaarheid. Proef altijd het eten voordat je het weggooit. Taste before you waste! Producten ‘over de datum’ kun je niet meer veilig eten, denken consumenten soms, maar dat geldt alleen voor bederfelijke producten zoals vlees en vis waarop ‘te gebruiken tot’ staat.
- Niet meteen weggooien: producten waarvan de ‘tenminste houdbaar tot’-datum is verstreken. Lang houdbaar voedsel zoals pasta, koffie, enzovoort is daarna nog veilig te eten.
- Vraag in een restaurant om een kleinere portie. Laat eventuele restanten inpakken voor thuis. Er zijn ook restaurants die koken met de onverkochte producten uit de supermarkt.
- Profiteer van de handel in restanten.
De app ‘ResQ’ biedt restaurantmaaltijden aan die anders weg moeten. ‘Afgeprijsd’ biedt supermarktproducten aan die tegen de datum aan zitten. ‘Too Good to Go’ biedt eten van restaurants, supermarkten, restaurants.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten