09 december 2016

Nieuwbouw in Plantage de Sniep weer aan het gas

Plantage De Sniep is de nieuwbouw wijk achter het eindpunt van lijn 9. Daar is bij het begin van de bouw een WKO systeem neergezet. Dat systeem wisselt warmte en koude uit tussen de bodem en de woningen. Zo kunnen de woningen verwarmd worden zonder dat er gas verstookt hoeft te worden. Een duurzame oplossing voor verwarming. De eerste fasen van dit project, de woningen die nu gebouwd zijn, hebben dan ook geen gasaansluiting en lopen zo voor op de landelijke ontwikkeling om minder gas te verbruiken.

Onlangs is echter voor de binnenkort te bouwen woningen langs de Muiderstraatweg besloten om deze niet aan te sluiten op het WKO systeem, maar "ouderwets" op het gas. Dit terwijl Liander, de netbeheerder die deze aansluitingen moet maken, heeft aangekondigd hiermee te stoppen zodra dit wettelijk gezien mag. Amsterdam heeft zelfs al het plan om in 2050 geen enkele woning meer gas te laten verbruiken.

Duurzaam Dorp Diemen heeft de ontwikkelaar van de nieuwe woningen, BPD, gevraagd naar de beweegredenen achter deze beslissing. Volgens BDP is de WKO techniek inmiddels ingehaald en is verwarmen middels gas in HR ketels beter voor alle betrokkenen.

Daar heeft Duurzaam Dorp Diemen een andere mening over. Gas is een doodlopende weg. Er zijn inmiddels voldoende en betaalbare duurzame alternatieven.

Het is ook vreemd om als Duurzaam Dorp Diemen samen met de gemeente te werken aan energieneutrale woningen en tegelijkertijd nieuwbouw woningen weer aan te gaan sluiten op het gas. Iets met de paard achter de wagen spannen.

Een argument van BPD is ook de kosten. Ook dat is een vreemde. Het is nu wellicht goedkoper om de woningen traditioneel uit te voeren met een gasaansluiting, maar op termijn moeten deze woningen dan nog eens omgebouwd worden en komen de kopers alsnog voor hoge kosten te staan. Het is veel goedkoper om die noodzakelijke stap van het gas af nu al te nemen. Zeker in een wijk waarin die stap door de meeste woningen al genomen is. Voor die nieuwe woningen moet nu alsnog, op kosten van de gemeenschap, een gasnet worden aangelegd dat over enkele jaren waarschijnlijk overbodig is.

8 opmerkingen:

 1. Ik weet niet of je wel eens bewoners van de Sniep hebt gesproken, maar het WKO-systeem daar rammelt aan alle kanten. De afgelopen maanden zijn er heel wat storingen geweest die enkele uren duurden. En dan schakelt de 'bijverwarming' aan die gewoon stroom uit het eigen (!) stopcontact trekt. Als het meezit wordt dat tijdig gecompenseerd door Eneco.Verder voldoet de installatie sowieso niet aan de Warmtewet – zo is er geen GJ-meter geïnstalleerd door Eneco. Binnenkort zal je wat meer over de problemen vernemen denk ik
  Het besluit om gas aan te leggen in de nieuwe woningen is voor de bestaande bewoners een teken aan de wand en ook niet geheel onverwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben daar mensen gesproken. We hebben echter geen onafhankelijk grootschalig onderzoek gedaan. De problemen zijn bekend, al heeft iedereen er zijn eigen versie van. Hoe ga ik meer vernemen over de problemen?
  Het is overigens mogelijk om voor de nieuwe woningen een nieuw WKO systeem aan te leggen. Hoe dan ook: de nieuwe woningen aansluiten op het gas is de slechtste oplossing die de projectontwikkelaar had kunnen kiezen. Nu moeten de aanstaande bewoners over 10 jaar alsnog hun huis ombouwen naar gasloos en komen daarmee voor hoge investeringen te staan.

  Ik ben erg benieuwd of er onderzoeksrapporten zijn over het falen van het WKO systeem en mogelijke oplossingen daarvoor. Is dat bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor Holland Park is ook gekeken naar WKO. In dat rapport staat duidelijk geschreven dat gas duurder is dan alle andere oplossingen en alleen maar duurder wordt.
  http://api.commissiemer.nl/docs/mer/p28/p2860/2860mer_bijl16.pdf
  Holland Park wordt trouwens grotendeels aangesloten op het Nuon warmtenet.
  (Saillant detail: in het onderzoek van Merosch staat dat gas 0,15 €/m3 kost en elektriciteit 0,50 €/kWh. Dat zal eerder andersom zijn: € 0,50 per m3 en € 0,15 per kWh.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als toekomstige bewoner ben ik ook zeker een voorstander van duurzame energievoorzieningen. Helaas is die in de Sniep zo slecht dat hij niet meer duurzaam genoemd kan worden. Vandaag is er weer een storing en dan komen de busjes met monteurs weer de wijk in rijden. Dat gebeurt nu bijna wekelijks. Tel dat maar eens op in een rekenmodel, samen met de al dan niet groene stroom die nodig is om in de tussentijd de huizen te verwarmen.

  De vereniging die is opgericht met als doelstelling betaalbare warmte voor de Sniep is bezig om de publiciteit te zoeken. Ook is bij ACM een zaak gestart maar die hebben 8 maanden nodig om een en ander uit te zoeken.

  Oplossing? Laat Eneco de WKO-installatie duurzaam repareren. Dat zal waarschijnlijk wel een paar tonnen kosten, en misschien dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en beloften over daadwerkelijke duurzame oplossingen nakomt.

  Los daarvan is dit natuurlijk een imago-probleem. Ik hoop van harte dat het lukt om Diemen duurzaam te maken – maar dan met werkende oplossingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Bart, wij zitten er over na te denken om eventueel te verhuizen naar de Sniep (bestaande woning uit 2016). Weet jij of problemen met WKO installatie inmiddels zijn opgelost, of is de situatie nog steeds hetzelfde?
   Groeten, Bart

   Verwijderen
  2. Beste Bart M, ik ben geen bewoner, maar onlangs stond dit in de krant: https://www.diemernieuws.nl/nieuws/politiek/95609/groenlinks-wil-spoedige-oplossing-energieproblemen-plantage-de-sniep

   Verwijderen
  3. Evert, hartelijk dank voor je reactie. Ik had dat artikel inderdaad ook gelezen, mede vandaar ook mijn vraag. Vandaag waren wij in deze buurt en meeste bewoners (eigenlijk iedereen die wij spraken) zeiden "dat het wel meeviel" en dat ze het vreemd vonden dat dit raadslid (al 6 jaar in de raad) nu pas met deze actie kwam. Vlak voor de verkiezingen. Maar ja, graag hoorden we nog wat onderbouwde verhalen, aangezien dit toch niet lekker voelt...

   Verwijderen
  4. Ik ken 1 gezin dat in die wijk woont en geen problemen heeft. Ik heb inmiddels ook begrepen dat de keuze om de nieuwbouw in de omgeving weer op gas aan te sluiten vooral een financiële achtergrond heeft en geen (WKO-)technische. Ik hoop dat er meer reacties komen. Je kunt de vraag echter ook stellen in de Facebook groep "Diemen Connect". Wellicht is de kans op antwoorden daar groter.

   Verwijderen