08 augustus 2014

Vrijwilligers gezocht voor zonprojecten

De gemeente Diemen wil in de komende jaren veel tijd en geld steken in het benutten van zonne-energie. Samen met een groep enthousiaste Diemenaren wil ze onderzoeken hoe collectieve PV-systemen op daken in Diemen gerealiseerd kunnen worden. Recente wetgeving lijkt dit namelijk mogelijk te maken.
De gemeente zoekt vrijwilligers die in eerste instantie gaan fungeren als klankbordgroep. De gemeente voert het secretariaat en huurt deskundigheid in. Bij voorkeur beschikken de vrijwilligers niet over een eigen (voor zonnepanelen geschikt) dak. We zoeken met name ook huurders van appartementen van woningcorporatie Rochdale.

In een later stadium zoeken we vrijwilligers die in de opbouwfase een bestuursfunctie willen vervullen in een eventueel op te richten coöperatie.

Aanmelden kan via e-mail bij Willem Groeneveld, beleidsmedewerker energie van de gemeente: w.groeneveld@diemen.nlVoor nadere informatie is hij telefonisch bereikbaar op (020) 3144 780 op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur.


Op de gemeenschappelijke daken van appartementen kunnen zonnepanelen worden geplaatst. De opgewekte elektriciteit kan worden gebruikt voor collectieve voorzieningen (galerijverlichting, liften, en dergelijke) of door individuele bewoners die rechtstreeks op het PV-systeem zijn aangesloten.
Vanaf 1 januari 2014 is er een derde mogelijkheid: gebruik door individuen (al dan niet wonend in het flatgebouw) via een op te richten coöperatie of speciale Vereniging van eigenaren van een PV-systeem (met een voor tien jaar gegarandeerde belastingkorting van 7,5 cent per opgewekte kWh als de woning en het PV-systeem zich binnen een postcoderoos bevinden). Deze postcoderoos-regeling geldt ook bij het benutten van daken van bedrijven en instellingen en/of terreinen (zonneweide).
Op 26 juni 2014 heeft de belastingdienst voor het eerst met een PV-systeem in een postcoderoos ingestemd. Het gaat hierbij om de energie coöperatie Morgen Groene Energie die 228 zonnepanelen gaat plaatsen op het wijkcentrum Blixems in Eindhoven. Het was voor deze pioniers een ingewikkeld traject. Via HIER opgewekt zullen de ervaringen worden gedeeld. Uiteraard wordt door de gemeente gebruik gemaakt van de elders opgedane ervaringen.

Voor het uitvoeren van een project zonnepanelen in de sociale huursector heeft de gemeente Diemen een subsidie verkregen van de Stadsregio Amsterdam voor externe kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten