12 mei 2011

Filmavond leidt tot mooi plan

SolarDays2011 in de Kievietstraat
Dinsdag waren we met ca 30 personen bij elkaar in de geïmproviseerde bioscoop van Duurzaam Dorp Diemen in de Kievietstraat.
Nadat we in de juiste stemming waren gekomen door de film 'Here Comes the sun' kregen we vervolgens wat technische uitleg over zonnepanelen, zonneboilers, aanschafkosten en terugverdientijden. Evert en Willy hadden wat cijfers op een rij gezet: Wist je dat een setje met 6 panelen (kosten: 3500.-) al na 12 jaar terug verdiend is, ook zonder een cent subsidie? Daarna is het pure winst, zeker met de stijgende energieprijzen. En dan hebben we het nog niet gehad over het grotere verhaal: Door je eigen stroom te produceren word je onafhankelijker van de wereldwijde energiemonopolies en maak je een statement als het gaat om CO2-reduktie.
Pathe Arena is er niets tegen
Maar ik dwaal af.
In het derde deel van de avond kregen we te horen hoe het project 'Zon uit Noord' uit A'dam Noord in elkaar steekt. Daar wordt binnenkort het platte dak van een basisschool volgelegd met zonnepanelen. De ouders van die school, maar ook vele andere bewoners uit de buurt, hebben geïnvesteerd in de panelen en vormen samen een kleine coöperatie, het dak krijgen ze gratis ter beschikking door de gemeente.
Het mooie van het plan is dat het een van de eerste projecten in NL is waar het zogenaamde zelflevermodel wordt toegepast. Je hoeft dus voor de opbrengst geen energiebelasting te betalen, het wordt direkt verrekend met wat je thuis aan energie verbruikt.
Ideaal dus voor iedereen die zijn eigen stroom wil maar zelf geen geschikt dak heeft, een woning huurt, of simpelweg geen zin heeft in al het regelwerk. Voor 640.- kun je via deze constructie al eigenaar worden van een zonnepaneelpaneel, geïnstalleerd, verzekerd en al. Je bespaart gewoon enorm op alle overhead en installatiekosten door het samen te doen!
Het verhaal van Eric en Gert Jan uit Noord kwam goed aan. De aanwezige wethouder Maïta van der Mark meldde zich spontaan aan als potentiële deelnemer, samen met een groot deel van de aanwezigen! Dus we gaan op zoek naar een geschikt dak, liefst van een openbaar gebouw, in Diemen!

Om 22.15 was het programma afgelopen en ging een flesje wijn open. Geïnspireerd door al het nieuws bleven we nog een hele tijd napraten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten