22 oktober 2010

Duurzame pioniers in Diemen

De grootste particuliere PV installatie in Diemen ligt voor zover wij weten bij de Kocks in Diemen Noord. Hier is flink geïnvesteerd in duurzame elektriciteit. Het hele dak ligt vol met 14 zonnepanelen. Benieuwd wat het heeft gekost? Ca. 12.000 Euro. Over een toekomstige stijging van de elektriciteitsprijzen hoeven de Kocks zich geen zorgen meer te maken: met een vermogen van 3000 Wp is de elektriciteitsbehoefte van hun gezin in principe volledig afgedekt. De installatie is aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Via de SDE subsidieregeling ontvangen de Kocks een vergoeding voor elk kilowattuur dat zij aan het net leveren waardoor de kosten van de installatie na 8 jaar zijn terugverdiend. Daarna gaat deze installatie de Kocks dus zelfs geld opleveren!

Je ziet het niet meteen, maar het dak van Zeezigt 428 ligt vol met zonnepanelen.

Een van de meest duurzame ondernemers van Diemen is ongetwijfeld Rob Harms van Monarch, een bedrijf dat gasbranders levert. Rob heeft het energieverbruik van dit behoorlijke bedrijfspand op het Verrijn Stuart bedrijventerrein 3 jaar geleden compleet gerenoveerd. Met veel aandacht voor isolatie en een hightech verwarmingssysteem heeft hij de energierekening weten te halveren! Onder de parkeerplaats heeft hij een WKO (Warmte Koude Opslag) installatie laten aanleggen met buizen die 2,5 km de grond in boren. Via een warmtepomp wordt warmte uit de aarde onttrokken. Samen met een aantal zonneboilers op het dak zorgt de hybride installatie voor warm tapwater en warm water voor de laag-temperatuur verwarming die in de vloer is aangebracht. En in de zomer pompt de installatie koel water door de vloer, dus te warm zal het ook niet meer worden bij Monarch.Bezichtiging tijdens bijeenkomst duurzame bedrijven 21/10/2010
Ik kreeg van Rob Harms (Monarch) schema's van de installaties toegestuurd, je kunt deze op GoogleDocs bekijken (de moeite waard!):


Geen opmerkingen:

Een reactie posten