10 mei 2019

Kappen met het convenant

De afgelopen maanden voerde Duurzaam Dorp Diemen in samenwerking met andere lokale duurzaamheidsorganisaties in Amsterdam actie tegen de komst van de grootste biomassacentrale van Nederland in Diemen. Zij deden dit met zoveel succes dat het onderwerp ook landelijk weer op de kaart staat.

Gezien de massale tegenstand zijn Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Sociaal Economische Raad (SER) een onderzoek naar biomassa gestart. De organisaties* vragen daarom de betrokken partijen om de onderhandelingen over het convenant per direct te staken. Tevens verzoeken zij om de besluitvorming over de biomassacentrale in Diemen aan te houden, zodat de colleges van Diemen en Amsterdam en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland kennis kunnen nemen van de rapporten van de SER en het PBL en deze kunnen voorleggen aan hun volksvertegenwoordigers, voor zij een ingrijpend besluit moeten nemen dat zoveel weerstand oproept.

Unaniem verzet
De Gemeenteraad van Diemen, de Stadsraad van Muiden en de Stadsdeelcommissie Amsterdam Oost verzetten zich unaniem tegen de komst van de biomassacentrale evenals een meerderheid van Provinciale Staten. Ook tijdens een drukbezochte bijeenkomst op IJburg georganiseerd door critici, bleek dat er grote bezorgdheid leeft onder bewoners van deze gebieden. De weerstand is groeiend, het aantal handtekeningen op de petitie tegen de centrale neemt met de week toe.

Draagvlak voor biomassa: onbekend
Intussen willen bestuurders van Diemen, Amsterdam en Noord-Holland met Nuon/Vattenfall een convenant sluiten over de centrale (Parool 12 april). Dit wekt de indruk dat al zou vaststaan dat de centrale er zal komen, wat voorbarig is. Men onderhandelt zonder kennis van zaken nu de rapporten van de SER en het PBL nog niet klaar zijn. Het geeft daarnaast een verkeerd signaal aan de bezorgde burgers door op de zaken vooruit te lopen.
Over draagvlak voor het gebruik van biomassa voor het opwekken van energie - zowel warmte als elektriciteit - zou de politiek zich in dit dossier veel drukker moeten maken, aldus de organisaties.


*) De lokale duurzaamheidsorganisaties: Duurzaam Dorp Diemen, Natuurlijk IJburg, Fossielvrij Amsterdam, Comité Schone Lucht Amsterdam-Oost en Ongeruste burgers via de Petitie: Geen Biomassacentrale in Diemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten