10 mei 2018

Moederdag, eerlijke bloemendag

Moederdag en bloemen, ze zijn niet los van elkaar te denken. Geef jij je moeder ook een bosje bloemen? Er is ruime keus uit bloemen die gekweekt zijn onder goede arbeidsomstandigheden. Helaas is dat niet standaard het geval. 

Het kweken van bloemen kost veel energie en water. En de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden, waar veel bloemen vandaan komen, zijn niet altijd even rooskleurig.
Via de site www.mijnduurzamebloemist.nl check je makkelijk waar in jouw omgeving de duurzame bloemisten zitten en waar je verantwoorde bloemen koopt!

Pluktuinen zijn wel het leukst. Daarvan komen er steeds meer in Nederland. Hier pluk je zelf je bosje bloemen. Of geef een tegoedbon of abonnement op een pluktuin zodat je moeder zelf kan gaan plukken!

Fairtrade bloemen zijn vaak goed verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo en Plus.

Dit zijn de keurmerken:
-    MPS (Milieu Programma Sierteelt): Betekent dat minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt gebruikt. Minder streng dan biologisch.
-    Milieukeur. Keurmerk voor bloemen en planten, en bloemisten die gecertificeerde duurzame bloemist zijn met niveau goud. Dit keurmerk komt niet veel voor bij bloemen, meer bij planten.
-    EKO/biologisch: Bij de kweek mogen alleen natuurlijke mest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Biologische bloemen en planten zijn niet heel makkelijk te vinden. Biologische bollen zijn wel steeds beter verkrijgbaar, ook online bijvoorbeeld bij Natural Bulbs en Sprinklr.
-    Max Havelaar/Fairtrade: Deze bloemen komen uit ontwikkelingslanden. Arbeiders daar ontvangen een fatsoenlijk loon en werken onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Ook gelden er
bepaalde milieu-eisen.

[bron: eerlijk winkelen]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten