18 december 2012

Vaarwel Diemer windplannen?


van telegraaf.nl, maandag 17 dec:
"Provinciale Staten van Noord-Holland zijn er maandagavond in meerderheid mee akkoord gegaan om geen nieuwe windmolens toe te staan in de provincie. Noord-Holland komt bestaande afspraken na. Het totale vermogen aan windenergie in Noord-Holland zal in 2020 580 Megawatt zijn.

Het college van Gedeputeerde Staten stelde zich al eerder op het standpunt geen uitbreiding te willen van het aantal windmolens op land. Het draagvlak daarvoor is onder druk komen te staan volgens de coalitie van VVD, PvdA, D66 en CDA.
GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP, de CU/SGP, Forza! Noord-Holland, PvdA-er Nico Papineau Salm en Hero Brinkman stemden tegen het voorstel over windenergie. GroenLinks toonde zich een fel tegenstander en had een motie van verontwaardiging en afkeuring ingediend. Volgens deze partij gaat het om ondeugdelijk beleid en krijgt de provincie claims aan de broek, omdat het beleid juridisch gezien onhoudbaar zou zijn. De motie kreeg geen meerderheid.
Uitzondering op het nieuwe beleid is het Windplan Wieringermeer in de gemeente Hollands Kroon. Dit plan valt onder de Rijkscoördinatieregeling en zal nog wel helemaal worden uitgevoerd. De provincie kan op die manier de met het Rijk gemaakte afspraak nakomen over het opwekken van 430Mw aan duurzame energie.
Verouderde windturbines mogen nog wel worden vervangen in Noord-Holland, maar moeten dan van hetzelfde vermogen zijn."


Het provinciebestuur Noord-Holland sluit de ogen voor de grote uitdagingen van deze tijd, klimaatverandering en de dreigende schaarste aan grondstoffen. Dit is kortzichtig beleid waarmee we de rekening doorschuiven naar onze kinderen. En het is ongelooflijk frustrerend voor het burgerinitiatief Duurzaam Dorp Diemen wiens leden zich al jaren inzetten voor een eigen duurzame energievoorziening. Vele uren zijn vergaderd, vele bijeenkomsten en discussies zijn gehouden om samen met alle partijen tot een mooi plan te komen. Een schoolvoorbeeld van hoe het wél kan!
Maar voor de Diemer plannen om windmolens te plaatsen in het buitengebied ziet het er nu slecht uit. Een laatste optie is nog dat we samen met de gemeente Amsterdam in een rijkscoördinatieregeling terecht komen waarmee de provincie kan worden overruled.

2 opmerkingen:

  1. Wat een treurig nieuws en, inderdaad, wat een kortzichtigheid van de bestuurders. Geheel onverwacht is het echter niet, maar het valt mij bitter tegen van 'progressieve' partijen als PvdA en D66. Ik ben erg benieuwd naar de onderbouwing van het oordeel, is dat beschikbaar?
    Belangrijk is nu dat DDD en de gemeente Diemen zich niet uit het veld laten slaan. Zoals Lex al eerder heeft aangegeven: het Diemer windproject is er een voor de (zeer) lange adem. Laten we de hoop vestigen op het Amsterdams initiatief en daarop zsm. aansluiting zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig zitten er juridische gaten in het provinciale windverbod, zo blijkt uit een analyse van Verkerke en Vos advocaten, uitgebracht in opdracht van de Prov.Staten-fractie van Groen Links (het provinciebestuur heeft daarop een "Second Opinion" laten uitvoeren, maar die geheim gehouden "omdat bekendmaking schade kan opleveren voor de provincie" Nou dan weet je het wel: Verkerke en Vos hebben gelijk). Uiteindelijk zal de rechter dat toetsen, als de gemeente Diemen verder gaat met haar plannen.
    Ook kan de provincie nog altijd ontheffing verlenen van het verbod, met name voor goed ingepaste projecten met locaal draagvlak. Dus als we daarvoro zorgen in Diemen is er geen vuiltje aan de lucht!

    BeantwoordenVerwijderen